COCA-COLA KIEST VOOR SMART BUILDING MM25 ALS HOOFDKANTOOR

mm25 1
17 februari 2021

Het bedrijf kiest voor project MM25 onder meer vanwege de slimme en duurzame technologie die in het pand is toegepast.

SMART BUILDING ALS HOOFDKANTOOR VOOR COCA-COLA

Sinds november 2018 is het hoofdkantoor van Coca-Cola verhuisd naar de Marten Meesweg 25 (MM25) in Rotterdam. De nieuwe werkomgeving ademt de sfeer van Coca-Cola en de andere merken van de frisdrankenproducent. De overgang vroeg wel om een cultuurverandering aldus Carin Klapwijk, Facility Manager bij Coca-Cola European Partners Nederland. ‘Op onze nieuwe locatie komen heel wat meer mensen naar kantoor.’

De multinational gebruikt daar bijna 4.000 m² en dat is maar een kwart van het 15.000 m² grote pand. Toch ademt bijna alles wat de bezoeker waarneemt de sfeer van Coca-Cola en de andere merken van de frisdrankenproducent.

LOCATIEKEUZE NIEUWE HOOFDKANTOOR GING NIET OVER ÉÉN NACHT IJS

Coca-Cola is niet over één nacht ijs gegaan bij de keuze voor de huisvesting van het nieuwe hoofdkantoor, vertelt Michaël Librecht, associate director Property & Facilities bij Coca-Cola European Partners. Het Nederlandse hoofdkantoor huisde sinds 2000 aan de Watermanweg naast woonwinkelcentrum Alexandrium, vlakbij het nieuwe kantoor. In 2015, drie jaar voor het aflopen van de huur, begon een analyse van de huisvestingsbehoefte. Duurzaamheid bleek meer aandacht te vragen dan locatiekeuze. 

‘Dat we in Rotterdam wilden blijven was vrij snel duidelijk. De stad ligt centraal, is goed bereikbaar en heeft een link met ondernemerschap. In het centrum en de periferie van de stad zijn we gaan kijken naar panden die we kunnen hergebruiken’, zegt Librecht.

Workplace study
De investering ging pas een rol spelen toen precies duidelijk was wat Coca-Cola met zijn nieuwe huisvesting wilde. Uit een lijst van twintig panden gingen er vijf naar de volgende ronde zonder dat Coca-Cola een financiële analyse nodig vond. In vier opeenvolgende workshops die plaatsvonden binnen een tijdsbestek van drie maanden, boog het topmanagement zich over het vraagstuk hoe het toekomstige gebouw positief kon bijdragen aan de ondernemingsdoelstellingen. Dit resulteerde tot slot in een kleinere ruimtevraag: minder vierkante meters voor méér medewerkers. Het huidige bedrijfspand had een oppervlakte van ruim 5.000 m². Het huidige pand heeft ongeveer 25% minder oppervlakte, terwijl er wel sprake is van meer medewerkers. Het hoge percentage aan vertegenwoordigers, maakte de intensivering van het ruimtegebruik mogelijk.  

Residentwerkplekken, agile werkplekken en campus mobiles

De toegepaste werkplekverdeling toont de gewenste flexibilisering. Het nieuwe kantoor heeft de beschikking over drie soorten werkplekken:

  • Residentplekken, ongeveer 100 stuks, bestemd voor degenen die langer dan zes uur aan een bureau zitten (een stuk minder dan de 230 vaste werkplekken op het oude kantoor).

  • Agile werkplekken, bedoeld om een uurtje aan te zitten; hiervan ging het aantal van nul naar ongeveer 250 stuks.

  • Campus mobile, eigenlijk de middenweg; deze werkplekken zijn bedoeld om maximaal vier uur te zitten.

SMART BUILDING

Dat de keuze op MM25 viel, komt volgens Librecht door de slimme en duurzame technologie die ontwikkelaar OVG in het gebouw heeft toegepast. ‘Die technologie stelt ons in staat om het gebouw op een duurzame manier te gebruiken. Onderhoud heeft een belangrijk aandeel in de total cost of occupance. Doordat het gebruik van de ruimten met sensoren gemonitord wordt, hoeven wij bijvoorbeeld geen ruimten schoon te laten maken die niet gebruikt zijn sinds de laatste schoonmaakbeurt.’

Op termijn biedt een slim gebouw als MM25 meer mogelijkheden. ‘In de verdere toekomst kun je er bijvoorbeeld aan denken op rustige dagen een hele verdieping af te sluiten, wat een vermindering in het energiegebruik en onderhoud oplevert. En dan kunnen bezoekers die per auto aankomen mogelijk automatisch worden aangemeld op basis van kentekenherkenning. Zodat ze zich meteen welkom voelen’, zegt Librecht.

BIJDRAGE AAN MM25 DOOR SIG AIR HANDLING NEDERLAND

Diverse bedrijven van HC Groep, technologie-ontwikkelingspartner van EDGE technologies (OVG), hebben de volgende producten, systemen en diensten ontwikkeld, geleverd, geïnstalleerd en geïntegreerd:

  • HC KP: klimaateilanden met geïntegreerde verlichting en sensoren.

  • Barcol-Air: luchtverdeelapparatuur.

  • HC RT: naregelingen, regeltechniek, Cybersecurity, cloud GBS en smartbuilding, technologie, infrastructuur en integratie.


Klik hier voor aanvullende projectinformatie. 

Meer nieuwsberichten

rehva journal 042019

Gelezen: over actuele trends in klimaattechniek

museumbezoeker

ANNE FRANK HUIS | AMSTERDAM

edgeolympic1

EDGE OLYMPIC | AMSTERDAM