Opslag en distributie

ACTUELE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

Duurzaamheid

Het imago van opslag & distributie op het gebied van duurzaamheid is het erg goed. In de transport sector ontstaan steeds meer initiatieven op het gebied van zero emissie voertuigen en slimme pakketbundeling en routeplanning. Nieuwe distributiecentra worden steeds meer ontworpen met duurzaamheid hoog op de eisenlijst. Een voorbeeld is de Nederlandse startup die laadpunten bij distributiecentra inricht voor koelunits van koelwagens en trailers zodat de koelaggregaten met verbrandingsmotor uitgezet kunnen worden. Verlichting is allemaal LED en brand alleen wanneer noodzakelijk (wanneer er mensen aanwezig zijn). Voor het realiseren van het binnenklimaat dat bij de functie van de ruimte past worden steeds meer slimme technieken ingezet die zich al bewezen hebben in andere utiliteit gebouwen zoals bijvoorbeeld kantoren.

Circulaire supply chain

In het distributie proces wordt veel opslag en verpakkingsmateriaal gebruikt, vaak eenmalig en daarna weggegooid, dit is een grote milieubelasting. Door de supply chain circulair in te richten worden gebruikte materialen opnieuw de grondstoffen keten ingevoerd om, na eventuele opwerking, opnieuw gebruikt te worden. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven om materialen en verpakkingen herbruikbaar te maken, die vraagt vaak om een ander ontwerp. HC Groep heeft hier jaren geleden al op ingespeeld door alle geactiveerde klimaatplafond panelen naar de bouwplaats te vervoeren op speciale transport rekken en oneindig hergebruikt kunnen worden.

Business to Business e-commerce

De sterke groei van e-commerce zal de komende jaren met name plaats vinden in de B2B sector. Klanten weet steeds beter wat ze wanneer geleverd willen hebben tegen welke condities en geven er in toenemende mate de voorkeur aan dit proces online af te handelen dan via persoonlijke verkoop van een vertegenwoordiger.