NL

Elfstedenhal

Leeuwarden | Interland Techniek

Specialistische oplossingen

Projectinformatie

Riant ijsbaancomplex

Schaatsers hebben van alles het beste nodig om tot prestaties te komen. Er worden hoge eisen gesteld aan zowel het ijs, de hal als het binnenklimaat. HC Groep heeft ruime ervaring op het gebied van het leveren van een goed binnenklimaat in ijshallen. Zo heeft Interland Techniek, onderdeel van de HC Groep, in opdracht van Pranger-Rosier Installaties de complete luchtverdeling mogen realiseren voor de nieuwbouw van het overdekte schaatscomplex de Elfstedenhal in Leeuwarden.

Het prachtige ijsbaancomplex bestaat uit een 400 meter baan, een krabbelbaan van 30 x 60 meter op het middenterrein, een afzonderlijke ijshal voor o.a. ijshockeywedstrijden met een ijsvloer van 30 × 60 meter, kleedkamers, horeca, ontvangsthal, technische ruimtes, kantoren en vergaderruimtes. In de nieuwe Elfstedenhal heeft de schaatser de beschikking over een prachtige ijsvloer en een uitstekend klimaat. Trainingsomstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid zijn eenvoudig aan te passen aan specifieke wensen en behoeften. Technische voorzieningen zorgen voor de beste luchtkwaliteit.

IJsbanen: specialistische luchtverdeling

Op de 400 meter baan wordt via luchtverdeelslangen maar liefst 60.000 m³/h ingeblazen. Te hoge luchtsnelheden in de 2 meter zone en het voorkomen van water op de baan ten gevolge van een slechte aanstroming waren de belangrijkste criteria bij het ontwerp van de luchtverdeling. Ook rondom de kleinere ijsbaan wordt via luchtverdeelslangen lucht ingeblazen. In de Blauwe hal wordt o.a. ijshockey gespeeld. IJshockeyclub Capitals Leeuwarden (IJCCL) traint er en speelt er haar thuiswedstrijden. Rondom de baan is ruimte voor zo’n 1.000 toeschouwers.

Interland Techniek heeft de uitdaging aangenomen om door middel van kunststof luchtverdeelslangen in beide ijshallen een optimale luchtverdeling te realiseren. Door middel van uitgebreide CFD simulatie zijn de kanalen voor beide banen ontworpen. De projectlevering omvatte tevens de gehele montage. De nieuwe Elfstedenhal biedt schaatsers de juiste omstandigheden om tot topprestaties te komen.

Categorie
  • Leisure (sport / vrije tijd)
Geïnteresseerd in onze oplossingen?
Contact opnemen