Amare Cultuurhuis

Voor het Amare Cultuurhuis in het hart van Den Haag heeft HC Groep diverse maatwerk luchttechnische oplossingen mogen leveren.

Amare Cultuurhuis

Locatie:
Den Haag
Projecttype:
Nieuwbouw
Oppervlakte :
100.000 m2
Ontwikkelaar:
VolkerWessels
Architecten:
NOAHH & JCUA
Aannemer:
Bouwcombinatie Cadanz
Inst. adviseur:
Ingenieusburo Linssen
Opdrachtgever:
HOMIJ Techn. Installaties

Synergieproject HC Groep

Het Amare Cultuurhuis in Den Haag is met recht een synergieproject van HC Groep te noemen. Maar liefst vier van onze bedrijven zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en installatie van de systemen en componenten voor het binnenklimaat.

Projectintroductie

Aan het Spuiplein in het centrum van Den Haag is sinds 2021 Cultuurhuis Amare te vinden, een bijzonder project met een opvallende architectuur.

Amare is het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziek-centrum Den Haag, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Het project is gerealiseerd door de bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw). Met vier theater- en concertzalen, een vergadercentrum, een groot aantal publieke ruimtes en twee horeca-gelegenheden, is Amare met recht een cultuur- en congreshuis te noemen. Een instelling voor de podiumkunsten, dat daarnaast ook functioneert als middelbare school en conservatorium voor muziek en dans. Een opvallend gebouw, waarin maar liefst 6.600 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn voor uiteenlopende activiteiten.

Op de begane grond van Amare loopt vanaf het Spuiplein een overdekte, vrij toegankelijke ruimte naar de andere zijde welke aan de Turfhaven is gelegen. Hier bevinden zich de kassaruimte, het Kunstenplein en een horecagelegenheid met terras. Onder het gebouw is een openbare parkeergarage gesitueerd en voorzien in een openbare fietsenstalling.

PARTNERS | SAMENWERKING

Tijdens de bouw van project Amare zijn HOMIJ Technische Installaties en de HC Groep bedrijven Barcol-Air, HC PS, Interland Techniek en UltimAir steeds intensiever gaan samenwerken op het gebied van technologie voor slimme en gezonde gebouwen. Op basis van continue veranderingen, trends en technologische ontwikkelingen in de markt die relevant waren voor Amare, werden voor dit project geïntegreerde oplossingen op de snijvlakken van welzijn, duurzaamheid en slimme technologie gerealiseerd.

Projectbeschrijving

HC Groep heeft een uitgebreide projectbeschrijving opgesteld inzake dit bijzondere project. Klik hier om deze projectbeschrijving in te zien.

Creatief met lucht in theaterzalen

Theaterzalen hebben een specifieke functie, waarbij vaak sprake is van bijzondere (flexibele) afmetingen, afwisselende functies en publiekgroottes. Onder wisselende omstandigheden moet het binnenklimaat voor zowel de artiesten als het publiek optimaal zijn. Hierbij zijn standaard luchtinblaasoplossingen vanuit het plafond vaak niet mogelijk.

Interland Techniek, onderdeel van HC Groep, heeft specifiek voor de Concertzaal hoogwaardige combi-inblaasroosters ontwikkeld, waarbij het programma van eisen én de esthetische wensen van de architect als uitgangspunt werden genomen. In het toevoerplenum van deze roosters zijn diverse inblaastechnieken verwerkt, waarmee zowel de gewenste indringdiepte als de gewenste hoge inductiewerking kon worden verkregen. De roosters zijn volledig geïntegreerd in de bouwkundige constructie van het eerste balkon.

Barcol-Air, tevens onderdeel van HC Groep, heeft voor de Theaterzaal ruim 1.000 speciale trederoosters ontwikkeld en geleverd, waarbij in de ontwerpfase gebruik is gemaakt van CFD-simulatie om inzicht te verschaffen in de temperatuur en luchtsnelheid in deze zaal.

Amare en HC Groep

Voor project Amare hebben de volgende bedrijven van HC Groep een uitgebreid pakket producten, systemen en diensten geëngineerd, geproduceerd, geleverd, geïnstalleerd en geïntegreerd, te weten:

BARCOL-AIR | LUCHTVERDEELTECHNIEK

 • VAV-systemen & kanaalverwarmers
 • Toevoerroosters
 • Trede-vloerroosters

HC PS | PARKEERGARAGE VENTILATIESYSTEMEN

 • CO/LPG-detectiecentrale
 • Mechanische toevoerventilatoren

INTERLAND TECHNIEK | KLIMAATBEHEERSING

 • Maatwerkoplossingen
 • CFD uitgewerkt voor de betreffende zalen
 • Wanduitblaasroosters voor de grote zaal
 • Inductie-units (via zusterbedrijf Inatherm)

ULTIMAIR | LUCHTTECHNISCHE GROOTHANDEL

 • Brandwerende appendages
 • Brandwerende componenten
 • Ventilatiekanalen
 • Brandkleppen

Meer projecten

Depot Boijmans van Beuningen

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd. Deze verzameling groeit al 165 jaar en bestaat op di...

Triodos bank

HC KP heeft voor het Kantoorgebouw van het jaar 2019 de klimaatplaf...

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten van Climate City? Neem vrijblijvend contact met ons op!