De Elfsteden hal is de opvolger van IJshal Leeuwarden (220 meter baan) omdat de koelinstallaties op een gegeven moment niet meer gebruikt mochten worden.

Energieneutraal

De Elfstedenhal bespaart 50% op haar elektriciteitsverbruik en 99% op haar warmteverbruik. Daarnaast wordt een belangrijk deel van de resterende vraag duurzaam opgewekt. Dit betekend dat het gebouw niet alleen de gebouw gebonden energie zelf produceert, maar ook het verbruik van de gebruikers zelf.

Bij de Elfstedenhal zijn de volgende maatregelen toegepast:

  • Warmtepomptechnologie voor hergebruik restwarmte
  • Hoogwaardig en zuinig ventilatiesysteem
  • Volledig LED verlicht
  • 500 zonnepanelen voor de productie van elektriciteit
  • Stortgasreiniger op afvalstortplaats de Schenkenschans Leeuwarden
  • Stortgasleiding vanaf afvalstortplaats de Schenkenschans naar de Elfstedenhal
  • Stortgas WKK voor de productie van duurzame warmte en elektriciteit

Creatief met lucht

Interland Techniek, onderdeel van de HC groep, heeft de Installaties de complete luchtverdeling gerealiseerd.

Wat was er nodig?

Op de 400 m baan wordt maar liefst 60.000 m3/h ingeblazen. Te hoge luchtsnelheden in de 2 meter zone en het voorkomen van water op de baan tgv een slechte aanstroming waren de belangrijkste criteria bij het ontwerp van de luchtverdeling.

Interland Techniek heeft de uitdaging aangenomen om door middel van kunststof luchtverdeelslangen in beide ijshallen een optimale luchtverdeling te realiseren. Door middel van uitgebreide CFD-simulatie heeft Interland Techniek de kanalen voor beide banen ontworpen, en was eveneens verantwoordelijk voor de gehele montage.

Schaatsers hebben van alles het beste nodig om tot prestaties te komen. Dat verwachten ze van het ijs, de hal en het klimaat.

Voor de volledige projectreferentie zie: www.interlandtechniek.nl/elfstedenhal