Veiligheid in de pers

Regelmatig worden er online artikelen gepubliceerd die gaan over binnenklimaattechniek gerelateerd aan het thema Veiligheid. Interessante publicaties worden hieronder kort behandeld, inclusief relevante weblinks.

Brandveilig gebouwbeheer betekent voldoen aan de wet

Gebouwen moeten brandveilig worden gebruikt. Hiervoor gelden landelijke regels die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit 2012 en in aanvullende nationale normen (NEN). Zowel eigenaar als gebruiker zijn aansprakelijk voor een gebouw dat niet voldoet aan de regels en/of gebruik dat in strijd is met de regels.

Lees meer

De gemeente of brandweer heeft hierin geen directe verantwoordelijkheid, maar kan wel handhavend optreden. Bij risicovolle vormen van gebruik zal de eigenaar aanvullende acties moeten ondernemen richting de gemeente.

Dit houdt onder andere in dat een brand niet snel mag uitbreiden naar een ander gebouw of aangrenzend compartiment. De aanwezige brandscheidingen in het gebouw moeten dan ook adequaat worden beheerd, onderhouden en gecontroleerd. De vluchtveiligheid dient uiteraard ook op orde te zijn middels onder andere het vrijhouden van de vluchtwegen en het in stand houden van de noodverlichting en de brandmeldinstallatie.

Klik hier voor deze publicatie

Handreiking brandveiligheid hoge gebouwen

Hoogbouw kan net zo brandveilig worden gemaakt als laagbouw. Echter voor hoogbouw kan niet dezelfde set voorschriften gehanteerd worden    als voor laagbouw. Veiligheidsvoorschriften worden door verschillende randcondities beïnvloed, zoals gebruiksfunctie, grootte van die functies, aantal aanwezigen en zeker ook de gebouwhoogte.

Lees meer

Op basis van de set brandveiligheidsvoorschriften die voor laagbouw (referentiesituatie) in

Bouwbesluit 2012 zijn vastgelegd, is een nieuwe set voorschriften voor hoogbouw afgeleid. Voor hoogbouw wordt in de handreiking een bovengrenswaarde voor de hoogste verblijfsgebiedvloer van tweehonderd meter boven meetniveau gehanteerd.

De kleinere toelaatbare faalkansen in de hoogbouwsituatie moeten met preventieve voorzieningen worden bereikt. Daarbij kan het bouwkundige voorzieningenniveau alleen acceptabel en uitvoerbaar blijven door aanvullende (installatietechnische) voorzieningen toe te passen:

  • Automatische blusinstallatie in brandcompartimenten
  • Overdrukvoorziening in de (extra beschermde) vluchtroutes, waarbij de vluchtroutes conform Bouwbesluit 2012 redundant moeten zijn
  • Ondersteunende brandbeveiligingsinstallaties voor een efficiënte ontruiming
  • Ondersteunende brandbeveiligingsinstallaties voor een efficiënte inzet van hulpverlening (brandweer)

Klik hier voor deze publicatie

Ontwerpbesluit brandveiligheid parkeergarages

In dit besluit zijn enkele wijzigingen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (hierna:Bbl) aangebracht ten aanzien van de brandveiligheidseisen met betrekking tot Parkeergarages. De brandveiligheidseisen met betrekking tot parkeergarages zijn aangepast, opdat zij beter afgestemd zijn op de kwaliteiten van moderne auto’s, waaronder veelvuldig kunststofgebruik en gebruik van alternatieve energievoorzieningen.

Lees meer

De kans dat er bij een brand meerdere auto’s in brand raken en dat deze brand zich steeds verder verplaatst (zogenaamde travelling fire) is toegenomen. Daarnaast is ook de rookproductie van branden in parkeergarages toegenomen: al bij een beperkte brandomvang wordt een grote hoeveelheid rook geproduceerd door het vele kunststof in moderne auto’s, die zich snel door de garage verspreidt. Een effectieve inzet van de brandweer bij een parkeergaragebrand is hierdoor afgenomen.

Klik hier voor deze publicatie

REHVA COVID-19 ADVIESDOCUMENT

In dit document presenteert REHVA een samenvatting van relevante adviezen over de bediening en het gebruik van gebouwinstallaties in gebieden met een uitbraak van de coronavirusziekte (COVID-19). De adviezen zijn erop gericht om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen via bv. ventilatiesystemen en sanitaire installaties. Lees het onderstaande advies als tussentijds richtsnoer; het document kan in de toekomst worden aangepast op basis van nieuw bewijsmateriaal als dit nodig is.

Lees meer

De suggesties zijn bedoeld als aanvulling op de algemene richtlijnen voor werkgevers en gebouweigenaren die worden gepresenteerd in het WHO-document 'Getting workplaces ready for COVID-19'. De tekst is in de eerste plaats bedoeld voor installatie-professionals en facilitair managers, maar kan ook nuttig zijn voor bijvoorbeeld arbo- en volksgezondheidsspecialisten.

Klik hier voor deze publicatie

Cyberbeveiliging van gebouwen

Gebouwbeheerders leren steeds meer over de manier waarop digitalisering en technologie van invloed kunnen zijn op de cyberbeveiliging van een gebouw. Apparaten die aangesloten zijn op het internet maken in toenemende mate deel uit van de facilitaire voorzieningen. Dit betekent dat security en facility managers tegenwoordig vaker samenwerken met collega’s van IT en OT om de algehele cyberbeveiliging van het bedrijf te verbeteren.

Lees meer

Complexere systemen gaan gepaard met complexere bijbehorende risico’s en onbeveiligde systemen zijn al snel een gemakkelijk doelwit. Het zou naïef zijn om te denken dat bedrijven geen risico lopen om aangevallen te worden. In werkelijkheid zijn OT-systemen (OT: operationele technologie) onderhevig aan dezelfde cyberaanvallen als IT-netwerken. Volgens gegevens van IBM Managed Security Services (MSS) is het aantal aanvallen op industriële controlesystemen sinds 2016 met 110 procent toegenomen.

Met name slimme gebouwen en de behorende gebouwbeheersystemen en IT netwerken zijn steeds vaker doelwit van cyber aanvallen, als deze systemen niet goed zijn opgezet en niet worden gemonitord is het risico ook een hack groot.

Klik hier voor deze publicatie