Momenteel is Barcol-Air CERA-units aan het leveren voor de Lee Towers te Rotterdam. Dit voormalige kantoren- complex - voorheen genaamd Europoint - ligt aan het Marconiplein in Rotterdam-West. Sinds het begin van de jaren '70 vormen de twee torens een vertrouwd beeld binnen het Merwe-Vierhavensgebied.

Elke toren heeft een hoogte van 95 meter en heeft 24 verdiepingen. De torens zijn op elke verdieping naar boven toe enkele centimeters breder, waardoor de torens een kaarsrechte indruk maken. In het verleden was onder meer het Ontwikkelbedrijf van de Gemeente Rotterdam in deze torens gehuisvest; sinds enkele jaren hebben grote delen van de torens te maken gehad met leegstand: een transformatie was de oplossing...

De transformatie (renovatie van kantoren naar woningen) die momenteel plaatsvindt, is een mooi voorbeeld van het ombouwen van een bestaande, oude VAV-installatie (met kantoorfunctie) naar een CERA-systeem voor de gestapelde woningbouw. Met hulp van de adviseur RTA-BLM en de opdrachtgever tB3 investments (vastgoedbelegger) is het CERA-systeem vastgesteld voor één van de woontorens. De firma AirPro (leverancier & montagebedrijf van luchtkanalen) organiseert de bestellingen van de voorafbepaalde CERA-units. In tegenstelling tot de reeds geleverde CERA-systemen vindt bij dit project de regeling niet plaats op basis van CO2-metingen, maar met behulp van pulsschakeling. Hierdoor beschikken de units over drie standen: nominale stand, nachtstand of verhoogde stand (boost). De afwerking van de units is ook anders. In plaats van het gangbare scharnier, worden deze CERA-units uitgevoerd met vier sluitmechanismen. Daarnaast worden de units - gezien het feit dat deze horizontaal worden gemonteerd - voorzien van vier ophangenpunten (waar drie de standaard is).

De naamgeving van de torens is natuurlijk een knipoog naar de Rotterdamse zanger, maar linkt bovendien naar één van de voornamen van de ontwikkelaars: Lee Foolen. De eerste ideeën en contacten tussen beide Lee’s dateren al van voor het filmpje dat werd getoond in het satirische tv-programma 'Zondag met Lubach'. In een parodie op het America First-beleid van Donald Trump maakte Arjen Lubach en zijn team een filmpje met het motto 'The Netherlands Second'. Hierin komt een gedeelte voor waarbij de voice-over meldt: ‘In Amerika heb je Trump Towers, wij hebben Lee Towers’ - binnenkort werkelijkheid!

www.cera-systeem.nl/the-lee-towers