Wonen

ACTUELE TRENDS EN ONTWIKKELINGEN

BENG-NORMERING

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat aanvragen van de omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen van Bijna Energie Neutrale Gebouwen oftewel BENG. De BENG-indicatoren zijn:

  • De maximale energiebehoefte in kWh ⁄ m² gebruiksoppervlak ⁄ jaar.
  • Het maximale primair fossiel energiegebruik, in kWh ⁄ m² gebruiksoppervlak ⁄ jaar.
  • Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/nieuwbouw/energieprestatie-beng/indicatoren

Voldoende ventilatie en CO2-regeling

De openingszin in het Lente-akkoord luidt: “Ventilatie is nodig voor een gezond binnenklimaat”. De noodzaak voor (meer) verse lucht is van groot belang om het CO2-gehalte niet te hoog te laten oplopen. Bij 800-1.000 ppm is meer ventilatie wenselijk en bij een CO2-gehalte boven de 1.200 ppm is meer ventileren noodzakelijk. Een belangrijke aanbeveling is dat het systeem robuust moet zijn en gestuurd wordt op basis van tijd, aanwezigheid en CO2, oftewel een vraag gestuurd systeem op basis van een CO2-meting per afzuigpunt.

Meten is weten

Door de nieuwe BENG wetgeving m.b.t. energiegebruik van (nieuwe) woningen, de vraag naar meer ventilatie en schone lucht worden er steeds meer sensoren in woningen geplaatst. Naast sensoren voor het meten van temperatuur worden er ook steeds vaker CO2 sensoren geplaatst die de ventilatie aansturen. Daarnaast worden er ook steeds vaker aanwezigheidssensoren geïnstalleerd, niet alleen voor het aansturen van de verlichting maar ook voor de verwarmings- en ventilatieinstallatie.

Neem contact op!

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten van Climate City? Neem vrijblijvend contact met ons op!