Duurzaamheid in de pers

Regelmatig worden er online artikelen gepubliceerd die gaan over binnenklimaattechniek gerelateerd aan het thema Duurzaamheid. Interessante publicaties worden hieronder kort behandeld, inclusief relevante weblinks.

KLIMAATAKKOORD > AFSPRAKEN VOOR GEBOUWDE OMGEVING

De afspraak in het Klimaatakkoord is dat in 2050, 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn, daarvoor moet er flink wat gebeuren. Als eerste stap worden tot 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen verduurzaamd, dit gaat wijk voor wijk. De gemeentes weten in 2021 welke wijk wanneer aan de beurt is en bewoners worden hierbij betrokken. Het is de bedoeling dat de investering in verduurzaming betaald kan worden uit de opbrengst van een lagere energierekening.

De uitvoering van de afspraken voor Gebouwde omgeving valt onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

De volledige tekst van het klimaatakkoord is te lezen via onderstaande link.

Klik hier voor deze publicatie

PARISPROOF

Samen naar een duurzaam gebouwde omgeving zonder CO₂-uitstoot: een Paris Proof gebouwde omgeving. Maak de gebouwde omgeving al in 2040 Paris Proof! Dat is de ambitie van het Deltaplan Duurzame Renovatie en betekent dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving met twee derde omlaag moet ten opzichte van het huidige gemiddelde. Voor een volledig duurzame energievoorziening mag bijvoorbeeld een kantoorgebouw straks nog maar 70 kWh per vierkante meter GO per jaar verbruiken.

Een kantoorgebouw mag straks dus nog maar 70 kWh per vierkante meter (gebruiksoppervlak) per jaar verbruiken. Een zorggebouw met overnachting heeft in 2050 per jaar nog maar 80 kWh per vierkante meter. Voor bijvoorbeeld supermarkten is er in 2050 nog 150 kWh per vierkante meter per jaar beschikbaar. Dit betekent dat gebouwen twee derde moeten besparen ten opzichte van het huidige gemiddelde.

Klik hier voor deze publicatie

BESTAANDE WONINGEN AARDGASVRIJ MAKEN

Verschillende gemeenten doen mee om woonwijken aardgasvrij te maken of hierop voor te bereiden. Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)  moet leren hoe woningen en andere gebouwen in 2050 van het gas af kunnen. Het kabinet stelt hiervoor tot 2028 € 435 miljoen beschikbaar.

In 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. In de periode tot en met 2030 is in het Klimaatakkoord de afspraak om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen te verduurzamen. Met proeftuinen wil het PAW circa 50.000 woningen, kantoren en winkels loskoppelen van het aardgasnet en verduurzamen. Het programma geeft de overheid inzicht hoe wijken in 2050 aardgasvrij te maken.

Naast het programma zijn er veel andere maatregelen om de doelen van het Klimaatakkoord voor elkaar te krijgen. Zo moeten nieuwe woningen sinds 2018 aardgasvrij zijn. Met het Warmtefonds, subsidies en fiscale regelingen zijn er meer financiële mogelijkheden voor woningeigenaren om hun huis te verduurzamen.

Klik hier voor deze publicatie

ENERGIELABEL C KANTOREN

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

Met de invoering van de NTA 8800 per 1 januari 2021 wordt het energielabel vanaf die datum bepaald via deze nieuwe berekeningsmethode. Tot en met 31 december 2020 gold de EPC/EI-berekeningsmethode op basis van de NEN 7120. Energie labels zowel de labels die zijn bepaald volgens de EPC/EI-berekeningsmethode, als die volgens de NTA 8800 blijven 10 jaar geldig.

Klik hier voor deze publicatie

11% ENERGIEGEBRUIK IN 2022 AFKOMSTIG UIT HERNIEUWBARE BRONNEN

Het aandeel hernieuwbare energie in Nederland in 2020 was 11,1% van het totale energieverbruik, in 2019 was dit nog 8,8%. De toename was grotendeels te danken aan een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. Ook het verbruik van biomassa nam toe, vooral het meestoken daarvan in kolencentrales. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het verbruik van hernieuwbare energie bedroeg 219 PJ (Peta joule) in 2020, 19% meer dan in 2019. Het totale finale energieverbruik was in 2020 bijna 2000 PJ, ongeveer 100 PJ lager dan in 2019. Deze daling van het totale verbruik heeft ook bijgedragen aan de toename van het aandeel hernieuwbare energie.

Het verbruik van energie uit wind nam met 29% toe tot 50 PJ. De belangrijkste reden voor deze stijging is de toename van de opgestelde capaciteit van windmolens. Het verbruik van zonne-energie (elektriciteit en warmte) groeide in 2020 met 47% naar 30 PJ, hier speelden nieuwe zonneparken de belangrijkste rol.

Klik hier voor deze publicatie